Η ιστορία του διαβόλου

Ο διάβολος, σύμφωνα με την εγκυρότατη ελληνική ετυμολογία είναι κάποιος ο οποίος διαβάλλει πράγματα ή καταστάσεις. Το ουσιαστικό αυτό προέρχεται από το ρήμα διαβάλλω, που σημαίνει παραποιώ κάτι, κατηγορώ με ύπουλο τρόπο και γενικά διαστρεβλώνω τα πράγματα ύπουλα. Αποτέλεσμα του διαβάλλω είναι η διαβολή, διαδικασία κατά την οποία κάποιος διαβάλλει κάποιον ή κάτι με βασικό γνώμονα το δόλο. Εφόσον έχει μεριμνήσει η ελληνική ετυμολογία να εξηγήσει αυτή την έννοια, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως θα ήταν παράλογο για την ίδια τη γλώσσα να περιγράφει κάτι μη-υπαρκτό. Οτιδήποτε μας περιγράφει η ελληνική γλώσσα και ετυμολογία απλά υφίσταται.

Το ντοκιμαντέρ του BBC παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή αυτού του πολυσυζητημένου χαρακτήρα. Ένας χαρακτήρας που καθιερώθηκε ιστορικά, αφήνοντας το στίγμα του σε όλους τους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα. Πέραν της αναδρομής, προσωπικά έχω εντοπίσει κάποια σημεία τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς δεν είναι ευσταθούν:

  • Ο αρχαίος θεός των Ελλήνων Άδης δεν ήταν θεός του δωδεκάθεου, όπως αναφέρεται
  • Οι γραφές ξεκαθαρίζουν πως το «φίδι» που ενεπλάκη στην αλληγορία του Αδάμ και της Εύας ήταν ο ίδιος ο διάβολος, ενώ το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει το αντίθετο
  • Ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν καθιέρωσε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά καθιέρωσε το «Διάταγμα των Μεδιολάνων» το 313 μ.Χ. (Το διάταγμα πλήρους ανεξιθρησκείας καθώς εκείνος είχε ήδη ασπαστεί τον Χριστιανισμό). Επίσημα ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε αργότερα στο Βυζάντιο από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο
  • Ο καθολικισμός που αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ και εικάζεται πως υπήρχε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου απλά δεν υπήρχε, καθώς το Σχίσμα μεταξύ Καθολικής και Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας προέκυψε το 1054 μ.Χ.
  • Τα βασανιστήρια και οι θάνατοι που περιγράφονται επί Βυζαντίου προκλήθηκαν από πρώην Ρωμαίους ειδωλολάτρες που είχαν καταλάβει καίριες ηγετικές και θρησκευτικές θέσεις στην αυτοκρατορία. Η «μεταστροφή» αυτών των ηγετών δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα πρόσχημα (του Χριστιανισμού) για να συντηρήσουν απλά την εξουσία τους. Θάνατοι και βασανιστήρια δεν καταγράφτηκαν ποτέ από ευσεβείς Χριστιανούς
  • Πολλές τοιχογραφίες και αναπαραστάσεις που φαίνονται στο ντοκιμαντέρ δεν αφορούν τον διάβολο αυτόν καθεαυτό, αλλά διάφορα διαβολικά πνεύματα και οντότητες
  • Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ δεν κληρονόμησαν στοιχεία από την αρχαία Περσική θρησκευτική και λατρευτική παράδοση, όπως αναφέρεται. Ο Χριστιανισμός κληρονόμησε στοιχεία από την Εβραϊκή παράδοση και την Παλαιά Διαθήκη, ενώ το Ισλάμ υιοθέτησε πάρα πολλά στοιχεία της Καινής Διαθήκης.
  • Τα λεγόμενα για τον ιδρυτή της εκκλησίας του σατανά στις ΗΠΑ, Άντον Λα Βέι είναι αναληθή. Μέσα αναφέρεται ότι επρόκειτο απλά για ένα κερδοσκοπικό κίνημα και ότι ο ίδιος ο Λα Βέι και οι ακόλουθοι του δεν πίστευαν επί της ουσίας στον διάβολο. Αντίθετα υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές που περιγράφουν αιματηρές τελετές μαγείας, βρώσης υπολειμμάτων από ανθρώπους και ζώα καθώς και ανθρωπίνου αίματος σε τελετές «μυήσεων»

Για παλιότερες αναρτήσεις χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις «Previous» και «Next» επάνω δεξιά. Επίσης στο τμήμα της σελίδας «Κριτικές» μπορείτε να σχολιάζεται οτιδήποτε αφορά τη σελίδα και τις αναρτήσεις της, καθώς και να την αξιολογήσετε.
Πατήστε εδώ για να μας βρείτε και στο facebook

Σχολιάστε